vrijdag, juli 22, 2005

interessante link

Soms kom je een interessante pagina tegen over digitale fotografie. Onlangs werd ik attent gemaakt op de site van Canon Japan die een aantal tips bevat voor gebruikers van een digitale spiegelreflex, maar ook voor andere gebruikers van een digitale fotocamera. Echt de moeite waard om eens rond te neuzen.

http://www.canon.co.jp/Imaging/enjoydslr/index.html

donderdag, juli 21, 2005

Digitaal zoom objectief

Mensen met een digitale reflex camera, en dat zijn er inmiddels al heel wat, want ook de prijzen van die camera's zakken snel, hebben nog moeite met het hanteren van de digitale zoom objectieven.
Wat vaak vergeten wordt is dat er een verlengingsfactor moet worden toegepast, afhankelijk van de chip in de camera van 1.5 of 1.6 X t.o.v. analoog.
Een objectief van 200 mm. wordt dan ineens 320 mm met de toegepaste verlengingsfactor.
Probeer dan nog maar eens 'uit de hand' te fotograferen op een 60ste van een seconde met diafragma f 8. Dat levert in de meeste gevallen onscherpe foto's op, want dat kun je niet meer stilhouden, bewegingsonscherpte dus. Dan heb je algauw een statief nodig om nog met zulke sluitertijden en een dergelijk zoomobjectief te kunnen werken. Of een snellere sluitertijd om de bewegingsonscherpte uit te bannen. En dat realiseert niet iedereen zich. Er wordt al gauw met een beschuldigende vinger naar de digitale camera gewezen: zie je wel dat het niet scherp is, m'n foto's met een rolletje waren wel altijd scherp! Denk dus aan de verlengingsfactor bij het gebruik van een langer zoomobjectief, dit om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Een objectief van 18-200 mm., in dit geval een Tamron optiek, wordt op een digitale reflex dus 28-320 mm.


objectief

woensdag, juli 20, 2005

Digitale 'rolletje' vol!

Een deelnemer aan mijn cursus digitale fotografie (http://www.jimmoor.com/cursusaanbod) kwam tijdens het tweede lesgedeelte, van de 4, met de volgende vraag. Jim, ik heb ca. 400 opnames op mijn camera staan en nu doet ie het niet meer. Ik kan onmogelijk van elke digitale camera de werking controleren, zeker niet tijdens de lessen, maar algemeen natuurlijk wel kijken wat er eventueel aan mankeert. Batterij - OK, kaartje juist geplaatst - OK, de aan/uitknop eens geprobeerd - OK.
Maar wat de werkelijke reden was ontdekte ik pas toen ik een opname met de camera wilde maken.
Het bleek dat het geheugenkaartje van de cursust helemaal vol stond met foto's. Wat moet ik dan met al die opnames doen, vroeg de cursist. Ik heb hem heel voorzichtig uitgelegd dat ie toch echt al deze beelden, als hij ze wilde bewaren en eventueel af zou willen laten drukken, op zijn computer moest gaan zetten. Hoe dat moest had hij nog niet ontdekt. Ik heb hem(en alle anderen) tijdens de cursus voorgedaan hoe dat het beste gaat, namelijk via een externe kaartlezer die via de USB poort op de computer is aan te sluiten. Deze manier is verreweg de beste manier om digitale bestanden naar de computer over te zetten. Maak van te voren een map aan waar je de foto's in kunt zetten en geef deze een logische naam, zodat je ze later altijd terug kunt vinden. Eventueel extra belangrijke beelden kun je daarna op een CD/DVD branden als extra veiligheid.
Als je gecontroleerd hebt dat alle beelden op de computer en/of op CD/DVD staan, kun je het geheugenkaartje het beste IN DE CAMERA formatteren(via de MENU optie), zodat het kaartje daarna helemaal leeg weer te gebruiken is.
Tijdens de eerste les geef ik alle cursisten altijd de volgende suggestie: R.T.F.M. (dit heeft niets te maken met een radiofrequentie!) maar betekent in net Nederlands: Lees Uw Gebruikshandleiding Goed Door. Meestal wordt dat vergeten en kijkt men alleen in de Quick Start Manual om zo snel mogelijk aan de gang te kunnen gaan met de nieuwe aanwinst.

dinsdag, juli 19, 2005

digitaal in Focus

In het fotoblad FOCUS, maandblad voor fotografie & imaging, wordt altijd veel aandacht besteed aan digitale fotografie. Zo is in elk nummer een Focus Extra digitaal opgenomen, een koopwijzer voor digitale fotografie.
In no. 7/8 van juli/augustus 2005 is een multitest van 7-megapixel compactcamera's gepubliceerd. De Olympus Camedia C-7070 kreeg het predikaat "Super", vanwege de hoge beeldkwaliteit, een solide body, een zeer goed objectief en vele andere zinvolle mogelijkheden.
Een kompleet overzicht van de geteste camera's vind je in genoemd magazine van juli/augustus 2005.
De website van Focus is:

http://www.focusmedia.nl

autosport en digitaal

Binnenkort zal ik een aantal vtagen stellen aan de bekende autosportfotograaf Thae Egels van Supercarsfoto over zijn ervaringen en bevindingen met digitale fotografie. En dan natuurlijk speciaal gericht op zijn tak van sport. Wat doet ie ermee, hoe verwerkt hij zijn beelden en wanneer is hij overgestapt van analoog naar digitaal. Welk camerasysteem, kaartjes, accu's en noem maar op over apparatuur.Dat zijn enkele vragen, maar misschien is er iemand die specifiek iets wil weten/vragen over dit boeiende onderwerp. Dat kan, stel je vraag via een reactie en ik zal dat aan hem doorspelen.

maandag, juli 18, 2005

zoeker of schermpje?

Wat me dus echt opvalt na net terug te zijn van een weekendje weg in eigen land is dat veel gebruikers van een digitale fotocamera niet meer door de zoeker kijken van hun camera.
De camera komt tevoorschijn, wordt aangezet en alsof men staat te filmen kijkt men via het LCD scherm om een foto te maken. Dat is toch wel heel bijzonder, want zijn dat alleen de nieuwe gebruikers? Of hebben de analoge fotografen zich deze rare techniek nu ook al eigen gemaakt?
Kun je eigenlijk wel alles goed zien met al dat zonlicht om je heen?
Waarom niet "gewoon" net als vroeger (maar ja wat is 'vroeger' in digitale fotografie?) door de zoeker van de camera kijken? Dan word je door niets afgeleid en is je beeld lekker helder en uitstekend zichtbaar.
Misschien ben ik wel teveel fotograaf en te lang gewend aan de zoeker van een camera.
Maar toch is het een vreemd gezicht om iemand zo te zien fotograferen.