zaterdag, oktober 22, 2005

beeldbestanden uit de camera

Wat gebeurt er met een opgenomen beeld in de diverse standen in de camera. Om tot een zo optimaal mogelijk beeld te komen dat tot een formaat van A4 moet kunnen worden geprint, zal de camera in de hoogst mogelijke resolutie moeten opnemen. Afhankelijk van het type camera kun je in het instellingen menu van de camera aangeven of je een JPG of TIFF bestand wilt en of het large, medium of small moet worden opgeslagen. Op een zgn. JPG of JPEG bestand wordt al in de camera compressie toegepast. Een TIFF bestand is compressieloos en blijft dus groot.
Een groot bestand:

mossel_groot.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.

uitsnede uit groot bestand:

groot_uitsnede.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Ik zou altijd in de hoogst mogelijke stand opnemen. Je kunt wel een bestand verkleinen in een beeldbewerkingsprogramma, maar nooit meer vergroten. Er moeten dan pixels bij verzonnen worden en dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
Opname in lagere stand:

mossel_midden.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Uitsnede in lagere stand:

midden_uitsnede.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Een opname in de laagste stand:

mossel_klein.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


En ook hier weer een uitsnede uit het laagste bestand:

klein_uitsnede.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Een nadeel is dat je erg veel geheugenruimte nodig hebt om je bestanden te bewaren. Gelukkig zijn de prijzen van de opslagkaartjes flink gedaald. Je kunt je bestanden natuurlijk ook zo snel mogelijk op je computer zetten en het opslagkaartje dan weer leegmaken en weer opnieuw gebruiken.

Inkt tankjes voor de Epson printer

Voor de veelprinters onder ons is er een praktische oplossing die in eerste aanschaf wel wat vergt, maar op de langere termijn besparend werkt.
Ik heb het over het Niagara II Continuous Ink Flow System.
Fotoprinters zijn in aanschaf redelijk geprijsd. Nieuwe printcartridges hakken aardig in je budget. Zelf heb ik een Epson Stylus Photo R800 printer en daarmee print ik op 260 gr. Olmec glanzend papier. Er zitten maar liefst 8 kleurcartridges in de printer, Yellow, Magenta, Cyan, Matte Black, Photo Black, Red, Blue en Gloss Optimizer. Als je veel print op A4 formaat ben je zo door je inkt heen, want de cartridges die er in zitten zijn maar smal.
Na wat zoekwerk op Internet kwam ik 2 merken tegen die een systeem leveren met losse flesjes en eigen (hervulbare) cartridges, nl. Lyson en Media Street. Het laatste merk brengt het Niagara II Contiuous Ink Flow System op de markt, in Nederland verkrijgbaar bij SColor in Amsterdam.
Na bestelling en betaling via internet werd er keurig de volgende dag een doos door de post gebracht. De inhoud ziet er erg indrukwekkend uit:
- 8 flesjes inkt van 125 ml.
- houder/doos met lege te vullen flesjes
- plexiglas verhoging om de fleshouder op te plaatsen
- slangetjes (keurig en degelijk verpakt in ribbelkarton)
- de Niagara Cartridges voor de Epson R800
- tape, klemmetjes en een injectiespuitje
- een duidelijke van foto's voorziene (Engelstalige) handleiding

Eerst maar eens goed lezen hoe e.e.a. in zijn werk gaat en daar schrok ik toch best wel even van. Nog maar eens gelezen, maar het is typisch Amerikaans om je van te voren al voor alle beren en kuilen te waarschuwen, zodat bij eventuele fouten de fabrikant kan verwijzen naar zijn handleiding die je er op gewezen heeft dat mogelijk iets fout zou kunnen gaan.

Maar goed, de handschoen opgepakt en een begin gemaakt met de plaatsing van de klemmetjes op de R800 printer. D.m.v. een bijgevoegde tekening kan het eigenlijk niet fout gaan en de klemmetjes zijn zo vastgeplakt op de juiste plaatsen in de printer.

Inkt_04.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Nu het echte werk, de flesjes in de houder vullen met de bijgeleverde inkten. Ook hier weer, alles is duidelijk en overzichtelijk en dus makkelijk te doen. Op de hervulbare flesjes zit een klemmetje op het slangetje en dat moet je dichtdoen. Slangetjes door de al eerder aangebrachte klemmetjes op de printer leiden, stroom van de printer halen en dan de originele Epson cartridges er één voor één uithalen en vervangen door de Niagara Cartridges. Weer geen probleem ondervonden. Het afsluitdopje van de betreffende cartridge afhalen, met de bijgeleverde injectiespuit heel voorzichtig inkt aanzuigen, nadat je het afsluitklemmetje op het slangetje hebt losgemaakt. Als de inkt vlakbij de injectiespuit is, het afsluitklemmetje weer dichtdoen en dan pas de injectiespuit verwijderen en het slangetje plaatsen op de betreffende cartridge. Dit moet je dus nog zeven keer doen. Als laatste moet je dan alle afsluitklemmetjes weer losmaken, anders kan de inkt niet in de cartridges stromen.

Inkt_03.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Nu de stroomvoorziening weer aansluiten en de printer opdracht geven een zgn. Nozzle Check te doen en het resultaat daarvan te printen. Deze actie was op mijn printer 2 keer nodig voordat het Nozzle Check Pattern goed was.

Inkt_01.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.



De aanschaf van het Niagara printsysteem lijkt duur, € 370,- maar dat verdien je redelijk snel terug omdat de inktflesjes (125 ml.) maar € 16,25 per stuk kosten. De originele Epson cartridges kosten ongeveer € 17,50 per stuk, maar daar zit slechts 13 ml. in!!!

Het kost nu alleen nog wat tijd, printpapier, goedkope inkt en geduld om nieuwe icc print profielen voor je printer en het gebruikte papier aan te maken, want de originele inktcartridges zijn natuurlijk net even anders dan deze inktsoorten.