woensdag, september 14, 2005

Resolutie

Een begrip dat ook heel belangrijk is in digitale fotografie, is resolutie. De resolutie van een foto die je met de digitale camera maakt kun je instellen. Dit betekent: alle pixels staan op een rij, zowel in de horizontale as als de verticale. Samen vormen deze 2 rijen de resolutie van de digitale foto. Bedenk dat niet alleen een afbeelding met een digitale camera een bepaalde resolutie heeft. Als je gaat scannen, een dia, negatief of foto ga je ook digitaliseren en er ontstaat zo dus ook resolutie in het beeld. Zelfs je beeldscherm heeft een bepaalde resolutie.
De resolutie is op vrijwel alle digitale camera's in te stellen, dus als je a; weet wat je met het beeld wilt doen, kun je daar je resolutie op aanpassen.
Als je de digitale afbeelding in de computer hebt opgeslagen kun je een foto nog in een fotobewerkingsprogramma aanpassen. bedenk wel dat een foto wel kleiner gemaakt kan worden, maar niet groter. Dit geeft een verkeerd, grof, korrelig beeld.

dinsdag, september 13, 2005

Het juiste aantal pixels

Een digitale afbeelding is uit een heleboel vlakjes of beeldpunten opgebouwd, die pixels genoemd worden. Hoe meer pixels er in een opname zitten, hoe scherper en beter een foto is. De pixels bevatten namelijk alle informatie die nodig is voor de scherpte en kleur van de afbeelding. Als een foto dus weinig pixels heeft, zal die er een beetje grof uitzien. Zijn er veel pixels aanwezig, dus een hoger aantal pixels in de opname, dan zal de foto meer kleur en detail bevatten. Met andere woorden: meer pixels in de foto geeft technisch een betere kwaliteit dan minder pixels.
Maar heb je al die informatie wel nodig? Ga je een afdruk met een fotoresolutie van 300 dpi maken, dan zul je meer informatie (pixels) nodig hebben dan wanneer je de foto alleen maar op je beeldscherm wilt bekijken of als bijlage bij een email wilt sturen. Met je opname kun je daar dan al rekening mee houden door een andere resolutie op de camera in te stellen.