vrijdag, oktober 06, 2006

Handboek digitale Fotografie en Beeldbewerking van Frans Barten

Op een zeer goed gekozen tijdstip, zo vlak voor de aanstormende feestdagen, komt Focus publishing wederom met een heel boeiend en leerzaam boek voor de digitale fotograaf op de markt.
Vanaf 12 oktober a.s. is leverbaar: het Handboek digitale Fotografie en Beeldbewerking van auteur Frans Barten.
Eigenlijk een must have product voor de serieuze digitale fotograaf.
Uit persoonlijke ervaring kan ik over de vorige uitgave melden dat het een zeer leesbaar en makkelijk toegankelijk boek is dat in begrijpelijke, duidelijke taal de materie uitlegt. Frans Barten weet waarover hij het heeft en laat aan de hand van duidelijke voorbeelden zien wat er allemaal (on)mogelijk is op digitaal gebied.
Kortom: een echte aanrader, dus grijp je kans en zet het boek op je verlanglijstje. Een fantastisch en prachtig cadeau voor vele avonden leesplezier en leerzame momenten.

woensdag, oktober 04, 2006

werken met opslagkaartjes

Het werken met opslagkaartjes uit de digitale camera vereist enige voorzorg om te zorgen dat de opgeslagen beelden in tact blijven.
Om tot een juiste werking te komen is het zaak een aantal aandachtspunten in acht te nemen:

- belangrijk is dat je het kaartje niet uit de camera neemt tijdens gegevensoverdracht bijv. vlak na de opname, je ziet dan op de camera een lichtje knipperen
- ook zal de camera niet uitgezet mogen worden als ie nog bezig is beeld weg te schrijven naar het kaartje
(doe je dit bovenstaande wel dan zal/zullen je laatste beeld of beelden niet op het kaartje terechtkomen en dat kan een gemiste kans zijn!)
- bewaar je kaartjes die niet in de camera zitten op een droge en niet te warme plaats en doe ze dan in het daarvoor bestemde bijgeleverde doosje, zodat ze stof- en vochtvrij blijven
- laat je kaartje nooit op een electrisch apparaat liggen i.v.m. statische electriciteit, dit kan er voor zorgen dat al je gegevens op je kaartje verloren gaan
- verwissel je kaartje altijd op een droge en stofvrije plaats, zodat vocht en stof geen kans hebben binnen te dringen, waardoor de werking van het kaartje ernstige schade kan oplopen

Voor je eigen veiligheid kun je besluiten 2 kaartjes van 512 MB aan te schaffen i.p.v. eentje van 1 GB.

dinsdag, oktober 03, 2006

digitale beelden opslaan

Zo langzamerhand loopt de harde schijf van de computer vol met digitaal geschoten beeld uit de digitale camera. Gelukkig zijn er diverse manieren om dat beeld goed te archiveren en er niet, zoals in het analoge tijdperk, een luxe schoenendoos vol met negatieven van te maken.
Hoe kun je bereiken dat het in ieder geval geordend blijft:
je moet de beelden veilig opslaan, op CD, DVD of (externe) harddisk, het liefst op 2 verschillende manieren en
je moet de beelden zo opslaan dat je ze ook weer terug kunt vinden als je ergens naar zoekt.

Als je een CD of DVD kiest om je beeld op weg te schrijven, maak dan gelijk een tweede exemplaar en bewaar die ergens anders dan bij jezelf thuis. Als je dan bijv. brand o.i.d. krijgt, beschik je in ieder geval nog over de tweede CD/DVD die je ook had gemaakt.
Maak op je harddisk minstens mappen aan waar je je beeld in opslaat. Geef de betreffende map de naam van de beelden en tijdens het wegschrijven kun je misschien ook de naam van de bestanden aanpassen. Bijvoorbeeld een nummer, datum of onderwerp. Dat scheelt een heleboel zoekwerk.
Als je over Photoshop (Elements) beschikt kun je zgn. keywords aan je beelden toevoegen wat het zoeken vergemakkelijkt.

Er zijn ook diverse mogelijkheden je gemaakte beeld op te slaan op externe opslagmiddelen. Je kunt dan geheugen kopen/huren en je beeld bij een bedrijf 'stallen' op een harddisk, zodat je er zeker van bent dat je digitale beeld beschikbaar blijft.

Het belangrijkste bij het hele proces van opslaan en archiveren is: secuur te werk gaan en dat begint al bij het transferproces van de beelden van de digitale camera naar de harddisk van de computer. De beste manier is de bestanden niet rechtstreeks vanaf de camera naar de computer over te zetten, maar hier een zgn. kaartlezer voor te gebruiken. Deze zijn voor ca. € 15,- te koop bij de foto-speciaalzaken.
Maak op je harde schijf een doelmap aan waar je de beelden in wilt zetten, kopieer de bestanden van het cameraschijfje en zet ze dan in de net gemaakte doelmap. Als het direct kan, geef de bestanden dan gelijk een andere naam, nummer o.i.d. tijdens dit proces. Na het opslaan controleer je of alle bestanden juist zijn overgezet. Als dat zo is, verwijder dan de kaartlezer op de juiste manier.
Maak een kopie van alle bestanden op een andere schijf of brand een CD of DVD, zodat je gelijk een duplicaat hebt van de beelden (voor alle veiligheid).
Als je zeker weet dat al het materiaal juist op je computer en een kopie op een CD/DVD terecht is gekomen, plaats dan je camerakaartje weer terug in de camera en formatteer het daarin. Dan is het weer helemaal geschikt om nieuw beeld op te nemen.

maandag, oktober 02, 2006

RAW bestandsformaat

In de huidige verkrijgbare digitale camera's is het mogelijk, naast jpg of TIFF, in het zgn. RAW bestandsformaat op te nemen. Daarmee heb je in principe veel meer mogelijkheden om achteraf aanpassingen te doen in je opgenomen beeld. Witbalans (kleurtemperatuur), contrast, kleurverzadiging en kleurtoon zijn als correcties mogelijk, omdat je in de oorspronkelijke, onbewerkte gegevens van de camera werkt. Hierdoor zal het beeld niet worden aangepast wat de kwaliteit betreft. Een RAW bestand wordt ook wel vergeleken met een dia of negatief. In de camera heeft geen enkele compressie (=kleiner maken, zodat minder opslagruimte nodig is) of omzetting plaatsgevonden.
Helaas is het wel zo dat de diverse camerafabrikanten eigen software beschikbaar stellen, al of niet gratis, die de mogelijkheden van de RAW bestanden volledig benutten voor het eigen merk. De bestanden krijgen niet de extensie .RAW mee maar een eigen bestandsextensie. Bij Nikon is dat bijvoorbeeld .NEF.
In Adobe's Photoshop CS2 kan een plug-in gedownload worden, de zgn. CameraRaw plug-in, die van de meest beschikbare camera's de RAW bestanden kan openen en be/verwerken.
Zelfs een beeld omzetten van kleur naar zwart-wit gaat uitstekend in deze plug-in.