maandag, oktober 02, 2006

RAW bestandsformaat

In de huidige verkrijgbare digitale camera's is het mogelijk, naast jpg of TIFF, in het zgn. RAW bestandsformaat op te nemen. Daarmee heb je in principe veel meer mogelijkheden om achteraf aanpassingen te doen in je opgenomen beeld. Witbalans (kleurtemperatuur), contrast, kleurverzadiging en kleurtoon zijn als correcties mogelijk, omdat je in de oorspronkelijke, onbewerkte gegevens van de camera werkt. Hierdoor zal het beeld niet worden aangepast wat de kwaliteit betreft. Een RAW bestand wordt ook wel vergeleken met een dia of negatief. In de camera heeft geen enkele compressie (=kleiner maken, zodat minder opslagruimte nodig is) of omzetting plaatsgevonden.
Helaas is het wel zo dat de diverse camerafabrikanten eigen software beschikbaar stellen, al of niet gratis, die de mogelijkheden van de RAW bestanden volledig benutten voor het eigen merk. De bestanden krijgen niet de extensie .RAW mee maar een eigen bestandsextensie. Bij Nikon is dat bijvoorbeeld .NEF.
In Adobe's Photoshop CS2 kan een plug-in gedownload worden, de zgn. CameraRaw plug-in, die van de meest beschikbare camera's de RAW bestanden kan openen en be/verwerken.
Zelfs een beeld omzetten van kleur naar zwart-wit gaat uitstekend in deze plug-in.