donderdag, juli 28, 2005

Zomer in Nederland

Gisterenavond zag ik in het nieuws het weerbericht voorbijkomen.
Het heet zomer te zijn en de run op lastminute reizen naar de zon schijnt enorm te zijn, voor nu is er niets meer, misschien volgende week nieuw aanbod.
Wat heeft dat met digitale fotografie te maken?
Alles natuurlijk, want . . . . . . .
Als een digitale camera echt ergens last van heeft is het wel . . . . . . VOCHT!
En met deze natte dagen moet je dus extra voorzichtig zijn, want een paar waterdruppels, verkeerd terechtgekomen op een digitale fotocamera, kunnen er voor zorgen dat het apparaat definitief, voorgoed en voortijdig de geest geeft.
Wees dus extra voorzichtig met je dure fototoestel, bewaar hem op een droge plaats en als je toch buiten wilt fotograferen, zorg dan dat ie niet nat wordt.

dinsdag, juli 26, 2005

Weer een link over digitaal

Bladerend op het net kom je vaak interessante sites tegen. Nu dus weer een interessante link over het schoonmaken van de chip van de digitale reflexcamera.

http://www.cleaningdigitalcameras.com/index.html

Heel handige tips en trucs en weetjes, maar ook wat je zeker niet moet doen.

maandag, juli 25, 2005

Computer voor je digitale hobby

Als je je foto's op je computer gaat plaatsen om ze op te slaan en/of te bewerken, zal je computer over voldoende geheugen moeten beschikken.


computer_PC
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Niet alleen een flink grote harde schijf, want digitale beelden zijn over het algemeen nogal groot in omvang. Dus een harde schijf van minimaal 80 Gb en een CD of DVD brander zijn onontbeerlijk voor de digitale fotograaf.
Daarnaast zal er ook voldoende intern geheugen nodig zijn als je besluit foto's te gaan bewerken in een beeldbewerkingsprogramma. De systeemeisen voor die programma's staan altijd bij de eisen vermeld, 256 Mb is echt al te weinig, 512 Mb of 1Gb intern werkgeheugen is het minimum om goed te kunnen werken met een beeldbewerkingsprogramma. Gelukkig zijn de prijzen van het geheugen en de harddisks al aardig gedaald, dus voor een ieder makkelijker bereikbaar geworden. Ook een CD of DVD brander is een nuttige investering om de gemaakte beelden na bewerking e.d. op te slaan en te bewaren. En ook die kosten gelukkig niet zoveel meer.

Diepte in een foto

Wat wij met onze ogen waarnemen, heeft diepte is 3D, maar een foto is een plat vlak, zonder dimensie of diepte. Om toch diepte in een foto te suggereren kun je in de voorgrond iets (onscherp) mee fotograferen, zodat er een natuurlijke diepte ontstaat in de foto. Ik heb 2 foto's gemaakt van vrijwel hetzelfde standpunt, de ene zonder een voorgrond mee te fotograferen en de andere met onscherp in de voorgrond een paar takken van een boom. Oodeel zelf wat de prettigste indruk als foto maakt. Je kunt dit zelf ook doen, maak 2 foto's zoals omschreven, dit is met de digitale camera natuurlijk heel makkelijk te doen, want via je schermpje achterop kun je het resultaat gelijk bekijken en als het niet gelukt is kun je de opnames nog eens maken, maar dan verbeterd.

Deze foto van een landschap is een gewone, goed belichte foto, zonder echt iets spannends.


diepte_zonder
Originally uploaded by jimsdigicursus.



De volgende foto is van min of meer hetzelfde standpunt, maar nu dus met een paar takken van een boom in de voorgrond, waardoor er een natuurlijke diepte ontstaat.


diepte_diafragma
Originally uploaded by jimsdigicursus.

zondag, juli 24, 2005

Benodigdheden voor je digitale hobby

Wat heb je zoal nodig om je digitale hobby te kunnen beoefenen?
Naast je digitale foto camera heb je een computer nodig om je beelden op te kunnen slaan.


computer-02
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Ook zal er een duidelijk beeldscherm nodig zijn om de foto's op te beoordelen.


beeldscherm_02
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Misschien wil je nog 'oudere' foto's gaan scannen om ze digitaal op te slaan of te bewerken, dan heb je een goede fotoscanner nodig.


scanner
Originally uploaded by jimsdigicursus.



En als je bruikbare fotoprints wilt maken, zul je ook een voor foto's geschikte printer nodig hebben. Niet een huis, tuin en keuken printer om brieven te printen, maar eentje waar de toevoeging "foto" of Phote" op vermeld staat. De printer zal minimaal een 20X25 cm. afdruk (A4) op 300 dpi moeten kunnen printen.


printer
Originally uploaded by jimsdigicursus.



En als je de foto's op de computer wilt bewerken, uitsnede's maken of geschikt maken voor een emailbijlage of printshop. zul je ook een fotobewerkingsprogramma nodig hebben.


Photoshop Elements
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Al met al toch een aardige investering. Maar bekijk het eens van de positieve kant: meestal is er al een computer in huis. Die kun je dan gebruiken. Printjes laten maken bij de printshops is ook niet meer zo duur, dus een printer kan later aangeschaft worden.
'Vroeger' gingen we de donkere kamer in om foto's af te drukken en dat was ook een hele aanschaf. Daarbij had niet iedereen zin in die chemische stoffen in huis, dus de digitale fotohobby is voor een veel breder publiek beschikbaar.