zondag, juli 24, 2005

Benodigdheden voor je digitale hobby

Wat heb je zoal nodig om je digitale hobby te kunnen beoefenen?
Naast je digitale foto camera heb je een computer nodig om je beelden op te kunnen slaan.


computer-02
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Ook zal er een duidelijk beeldscherm nodig zijn om de foto's op te beoordelen.


beeldscherm_02
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Misschien wil je nog 'oudere' foto's gaan scannen om ze digitaal op te slaan of te bewerken, dan heb je een goede fotoscanner nodig.


scanner
Originally uploaded by jimsdigicursus.



En als je bruikbare fotoprints wilt maken, zul je ook een voor foto's geschikte printer nodig hebben. Niet een huis, tuin en keuken printer om brieven te printen, maar eentje waar de toevoeging "foto" of Phote" op vermeld staat. De printer zal minimaal een 20X25 cm. afdruk (A4) op 300 dpi moeten kunnen printen.


printer
Originally uploaded by jimsdigicursus.



En als je de foto's op de computer wilt bewerken, uitsnede's maken of geschikt maken voor een emailbijlage of printshop. zul je ook een fotobewerkingsprogramma nodig hebben.


Photoshop Elements
Originally uploaded by jimsdigicursus.



Al met al toch een aardige investering. Maar bekijk het eens van de positieve kant: meestal is er al een computer in huis. Die kun je dan gebruiken. Printjes laten maken bij de printshops is ook niet meer zo duur, dus een printer kan later aangeschaft worden.
'Vroeger' gingen we de donkere kamer in om foto's af te drukken en dat was ook een hele aanschaf. Daarbij had niet iedereen zin in die chemische stoffen in huis, dus de digitale fotohobby is voor een veel breder publiek beschikbaar.