woensdag, januari 25, 2006

digitale fotografie

Steeds vaker krijg ik de vraag hoe om te gaan met de resolutie van je camera en wat er nodig is om een behoorlijke print te maken of een foto geschikt te maken mee te sturen als bijlage bij een mail.
Heel veel camera's hebben als output helaas 72 dpi, maar als cm's 110 X 73 cm. o.i.d.
Als je dus je afbeeldingen overzet van je digitale camera naar je computer, heb je wel een groot bestand. Als je vervolgens je foto gaat verkleinen naar een printbaar formaat, bijv. 13 X 18 cm. en je verandert niets aan die 72 dpi, heb je wel een probleem als je, zonder er bij na te denken, de foto opslaat in de nieuw gemaakte maat. Je gooit dan nl. informatie weg die je, ook niet in Photoshop, nooit meer terug kunt halen. En om een geschikte print te maken heb je minimaal 300 dpi nodig op het formaat waarop je wilt (laten) printen.
Eerst dus zorgen dat je 'grote' afbeeldingen behoorlijk zijn opgeslagen op je Harddisk van de computer, er eventueel nog een CD/DVD van branden en er dan pas bewerkingen op los laten, zoals maatveranderingen e.d. Onthoudt dan ook dat je de aangepaste foto onder een andere naam opslaat. Niet klakkeloos op > Opslaan klikken, maar > Opslaan als en een nieuwe naam en eventueel locatie op je harde schijf kiezen.
Een programma als Photoshop heeft de mogelijkheid bij opslaan de foto aan te passen voor bijlage bij Email. Persoonlijk doe ik zulke instellingen liever zelf. Dan behoud je het overzicht en kun je zelf bepalen hoe groot je de foto maakt e.d.
Heb je hier geen ervaringen mee, gebruik dan de optie > bijvoegen bij email.