donderdag, februari 23, 2006

iTunes Music Store

Vandaag is bij Apple bekend gemaakt dat in de Music Store van iTunes de miljardste download van een muzieknummer via de store heeft plaatsgevonden.
Via deze link kun je dat zien:
http://www.apple.com/itunes/1billion/

Onvoorstelbaar, wereldwijd sinds de oprichting/opening van de Music Store, zoveel betaalde downloads. Duidelijk wordt er dus in een behoefte voorzien.

dinsdag, februari 21, 2006

kleurenfoto verbeteren

Met het programma Photoshop Elements is het heel makkelijk om je foto aan te passen, is je foto iets te donker of niet helemaal goed in kleur weergegeven, dit kun je verbeteren met een paar muisklikken.
Open de afbeelding op je bureaublad in Elements en ga in de werkbalk onder > Verbeteren > Belichting aanpassen, daar klik je op > Niveaus.
In de RGB modus bij Kanaal: klik je eerst op het 'zwarte pipet' zodat deze actief is. Zoek in je afbeelding een nog net doortekend zwart punt en klik hierop met de zwarte pipet. Ditzelfde doe je voor het witte punt, maak de 'witte pipet' actief en zoek een nog net doortekend wit gedeelte in de foto en klik erop. De afbeelding zal er direct beter uitzien, mits je op de juiste zwart en wit punten geklikt hebt. Als je niet tevreden bent kun je altijd nog klikken op > Herstellen en opnieuw de zwarte en witte punten aanklikken. Als je tevreden bent klik je op > OK en de afbeelding wordt aangepast. Sla deze op onder een andere naam, eventueel ook nog in een andere map op je computer, zodat je het originel bestand behoudt.

maandag, februari 20, 2006

zwart-wit van kleuropname

Heel vaak krijg ik de vraag hoe je een zwart-wit opname maakt van een in kleur opgenomen digitaal beeld. In Photoshop Elements is dat op verschillende manieren te doen: in de werkbalk onder > Afbeelding naar > Modus en dan > Grijswaarden. Als je deze optie aangeklikt hebt zal Photoshop je vragen of je alle kleurinformatie wilt verwijderen, nu klik je op OK en je beeld wordt in zwart-wit weergegeven. Een tweede mogelijkheid is : onder > Verbeteren > Kleur aanpassen en dan op > Kleur verwijderen, de foto zal direct in Zwart-wit weergegeven worden. De derde mogelijkheid vind je ook onder > Verbeteren > Kleur aanpassen > Kleurtoon/verzadiging aanpassen. In het geopende venstertje kun je de slider onder verzadiging helemaal naar links trekken, er staat dan -100 en je afbeelding wordt nu ook direct in Zwart-wit weergegeven. Nog wel even op Ok klikken om de actie te bevestigen.
Als je voor optie 1 kiest is alle kleurinfo uit de afbeeling verdwenen, bij optie 2 en 3 zit alle kleur info nog in de foto ( kijk bij > Afbeelding > Modus, je ziet hier nog RGB-kleur staan). Je kunt dan in deze foto's nog achteraf kleur aanbrengen om bijv. een duotoonopname te maken o.i.d.
In alle drie de mogelijkheden kun je het Zwart-wit beeld nog aanpassen door onder > Verbeteren > Belichting aanpassen > Helderheid/contrast nog enige aanpassingen te doen.