maandag, februari 20, 2006

zwart-wit van kleuropname

Heel vaak krijg ik de vraag hoe je een zwart-wit opname maakt van een in kleur opgenomen digitaal beeld. In Photoshop Elements is dat op verschillende manieren te doen: in de werkbalk onder > Afbeelding naar > Modus en dan > Grijswaarden. Als je deze optie aangeklikt hebt zal Photoshop je vragen of je alle kleurinformatie wilt verwijderen, nu klik je op OK en je beeld wordt in zwart-wit weergegeven. Een tweede mogelijkheid is : onder > Verbeteren > Kleur aanpassen en dan op > Kleur verwijderen, de foto zal direct in Zwart-wit weergegeven worden. De derde mogelijkheid vind je ook onder > Verbeteren > Kleur aanpassen > Kleurtoon/verzadiging aanpassen. In het geopende venstertje kun je de slider onder verzadiging helemaal naar links trekken, er staat dan -100 en je afbeelding wordt nu ook direct in Zwart-wit weergegeven. Nog wel even op Ok klikken om de actie te bevestigen.
Als je voor optie 1 kiest is alle kleurinfo uit de afbeeling verdwenen, bij optie 2 en 3 zit alle kleur info nog in de foto ( kijk bij > Afbeelding > Modus, je ziet hier nog RGB-kleur staan). Je kunt dan in deze foto's nog achteraf kleur aanbrengen om bijv. een duotoonopname te maken o.i.d.
In alle drie de mogelijkheden kun je het Zwart-wit beeld nog aanpassen door onder > Verbeteren > Belichting aanpassen > Helderheid/contrast nog enige aanpassingen te doen.

1 Comments:

At 9:37 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hallo Jim,
Ik krijg blauw-witte foto's ipv zwartwitte.Ik heb je tips gebruikt en gewerkt met de aanpassingslagen, maar de blauwe kleur raak ik nie kwijt. Heb je raad??

 

Een reactie posten

<< Home