vrijdag, januari 13, 2006

Echt fotografen programma

Op 1 dec. 2005 was er een presentatie van Apple. Het programma Aperture werd geïntroduceerd(het was giga druk, zelfs Apple werd verrast door de grote opkomst). Ik was echt onder de indruk van het programma en vroeg me af waarom het er niet veel eerder was voor fotografen. Er kon gelijk besteld worden en natuurlijk heb ik dat gedaan. Na levering gelijk op de Mac gezet en aan de hand van de instructie DVD aan de gang gegaan. Er bleken nog wat bugjes in te zitten, maar een heleboel daarvan zijn d.m.v. een update door Apple opgelost. Sommige digitale camera's worden helaas nog niet ondersteund in de RAW modus, maar dat zal ongetwijfeld ook binnenkort verholpen worden(hoop ik).
Maar ruim een maand later, op 9 januari 2006 komt Adobe met een Beta versie van hun fotoprogramma, genaamd Lightroom, op de markt. Je kunt een gratis, bijna volledige, Beta versie downloaden op de site van Macromedia: http://www.macromedia.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=labs_lightroom
Er worden aan dit programma niet al te zware eisen aan je computer gesteld. Bij Aperture moet je een Mac G5 hebben met een redelijk zware grafische kaart en voldoende intern geheugen.
Adobe Lightroom stelt niet zulke zware eisen, maar is er tot nu toe alleen nog in een Mac versie.