donderdag, november 24, 2005

Back-up maken

Vergeet niet regelmatig een back-up te maken van je digitale foto's.

Je hebt toch een back-up routine ingebouwd, of misschien (nog) niet?

Toen we nog analoog, op film, schoten, bewaarden mensen jarenlang hun negatieven. Ze gingen in families over van vader op zoon/dochter, zodat niets verloren ging. Maar nu massaal overgestapt is op digitale fotografie lijkt het erop dat maar heel weinig mensen zich bekommeren om hun unieke opname materiaal.
Als de beelden eenmaal overgezet zijn van de camera naar de computer zullen de opslag kaartjes meestal geleegd/geformatteerd worden om ruimte vrij te maken voor nieuwe beelden.
Er zou toch minimaal een tweede kopie van de bestanden bewaard moeten worden. Het liefst niet op dezelfde harde schijf waar de originele bestanden op de computer staan.
Er zijn diverse mogelijkheden:

- op CD/DVD branden
- op een 2e externe harde schijf plaatsen
- op verwisselbare schijven overzetten

Je zou de gewoonte moeten aanleren minstens eenmaal per maand, als je niet teveel bestanden beheert, al je digitale beeld te back-uppen! Heb je heel veel beeldmateriaal, maak dan wekelijks of dagelijks een back-up.

Het gebeurt nog te vaak dat een harddisk crasht en als dat gebeurt terwijl je geen back-up van je bestanden hebt gemaakt, BEN JE ALLES KWIJT!

Wil je helemaal zeker zijn, maak dan bijvoorbeeld een CD of DVD van je bestanden en kopieer die dan in z'n geheel een keertje. Geef de kopie aan iemand uit je omgeving, zodat er ergens anders nog een kopie van je bestanden verblijft. Je zal bijvoorbeeld maar te maken krijgen met een brand, overstroming, inbraak en/of diefstal. Dan is het goed te weten dat er nog ergens een CD/DVD is met al je meest recente bestanden.

een digitale foto van narcissen


Deze foto is weliswaar in het voorjaar gemaakt, maar met dit slechte herfstweer met storm, regen, hagel en misschien natte sneeuw, vrolijk je een beetje op van deze vrolijke voorjaarsfoto.