zaterdag, december 31, 2005

Fijne jaarwisseling

Ik wens iedereen een heel goede jaarwisseling toe en voor 2006 alle goeds in vooral heel goede gezondheid (en veel digitaal fotoplezier),
Jim

vrijdag, december 30, 2005

Fotoboek maken

Dankzij de digitale technieken is het nu ook mogelijk een heel fotoboek samen te stellen en dit te laten printen bij een afdrukservice. Zaten we in het analoge tijdperk na een vakantie of verjaardag ijverig onze gemaakte foto's in albums te plakken, ook dat is met de komst van de digitale fotografie overbodig geworden.
Eigenaars van een Mac computer waar iLife op geïnstalleerd is, kunnen direct uit het programma iPhoto een fotoboek samenstellen en via de optie 'bestel boek' het geheel laten printen. Ziet er erg leuk en verzorgd uit. Je kunt de foto's in een stramien plaatsen of zelf bepalen welke grootte ze moeten hebben, er teksten aan toevoegen, kiezen welke kaft je wilt hebben en ten slotte direct online de bestelling doen. Na ca. 7 werkdagen wordt het boek via de post bezorgd.
Windows gebruikers kunnen via de online fotoprintservice van bijv. Kruidvat, Hema, Albert Heijn, Combi Foto e.d. een klein stukje software downloaden waarmee je zelf ook boeken kunt samenstellen. Hierbij kun je dan tevens kiezen of je het eindresultaat per post toegestuurd wilt krijgen of het ophaalt bij een winkel bij jou in de buurt, waar je het dan gelijk kunt/moet afrekenen.
Geen vieze plakvingers meer als je deze mogelijkheid benut.

donderdag, december 29, 2005

Boek digitale zwartwit fotografie

Onlangs is bij Focus Publishing een heel mooi boek verschenen:
Handboek Digitale Zwartwit Fotografie, geschreven door Frans Barten.
Als je dit boek aandachtig leest blijkt dat de "analoge" zwart/wit donkere kamer (doka) opgedoekt kan worden. Jammer, geen fixeerluchtjes en natte vingers meer. Alles alleen nog maar achter de computer. wel zo schoon en ook gezellig voor je huisgenoten, want je zit niet opgesloten in je donkere hok.
Maar dat de doka zo snel al helemaal vervangen/verdrongen is door de digitale technieken is opmerkzaam. Wel zul je een voor foto-afdrukken geschikte fotoprinter moeten aanschaffen. Er zullen diverse inktpatronen (cartridges) in moeten zitten wil je een goede print kunnen maken. Toch, als je het boek aandachtig doorleest, kun je verbluffend mooie prints maken.
Wat mij wel opvalt is dat de prints er overdag, in daglicht, prachtig zwart-wit uitzien. Alleen bij kunstlicht 's avonds hebben de prints een kleurzweem, vaak magenta of licht groen.
Kortom, dit boek is een aanrader voor de serieuze digi-fotograaf die weer prachtige zwart-wit afdrukken (prints eigenlijk) wil maken.

ISBN 90-72216-00-8

woensdag, december 28, 2005

Cursus digitale fotografie op de Egeïsche zee.

Van 13 mei tot en met 20 mei 2006 organiseert Tussock Cruising samen met JIM MOOR, een professioneel studiofotograaf, een workshop digitale fotografie. De zeilcruise biedt onderwerpen te over voor mooie beelden: de Turkse kusten, de lokale bevolking, het schip en het water. JIM MOOR zal u op ontspannen wijze inwijden in de oneindige mogelijkheden van de digitale fotografie.

Wie is Jim Moor?
Jim Moor is professioneel studiofotograaf te Rijswijk (Z-H) en was docent vakfotografie aan de FotoVakSchool te Apeldoorn die als specialisme culinaire fotografie heeft. Veel van zijn werk is gepubliceerd in bladen als Tip, Libelle, Margriet, Yes, Allerhande, Mes en Vork, Super Eetwijzer en op verpakkingen van bijv. Unox, Conimex, Deep Blue, Iglo en Andrelon.

WAT ZAL ZOAL IN DEZE CURSUS DIGITALE FOTOGRAFIE AAN BOD KOMEN?
- hoe werkt een digitale camera (t.o.v. een analoge kleinbeeldcamera)
- hoe om te gaan met gemaakte beelden
- hoe en waar worden de bestanden opgeslagen en in welk formaat
- hoe moet een digitaal beeld opgeslagen worden om een print te maken
- wat kan een fotobewerkingsprogramma toevoegen, in dit geval Photoshop
- hoe kan een beeld bewerkt worden om een beter resultaat te krijgen
- hoe kan een betere, spannende vakantiefoto gemaakt worden
- hoe kan een leukere (kinder) portret-foto gemaakt worden

DE CURSUS DIGITALE FOTOGRAFIE:
Veelgestelde vragen komen hierin aan bod en praktijksituaties worden behandeld. Bijna iedereen kan een foto maken, kijk maar naar de gemiddelde vakantie-plaatjes. Maar plaatjes schieten is iets anders dan fotograferen. Goede, aansprekende foto’s maken daar is (een beetje) technische en praktische kennis voor nodig. En dat is wat deze cursus biedt, betere foto’s maken en via een fotobeeldbewerkingsprogramma de digitaal gemaakte foto’s, indien nodig, verbeteren. Met behulp van voorbeelden en eenvoudige opdrachten worden de cursisten wegwijs gemaakt in deze nieuwe materie.

Met behulp van Adobe Photoshop Elements en vele voorbeeldfoto’s wordt de bewerking van digitale foto’s duidelijk en begrijpelijk uitgelegd. Uiteraard komt ook de bediening van de digitale camera aan bod, wat is bijvoorbeeld een lens, diafragma en sluitertijd? Aan het begin van de cursus ontvangt iedere deelnemer een duidelijk cursusboek die de lesstof behandelt.

Voor wie is deze reis bedoeld?
Voor de beginnende en meer ervaren (digi-)fotografen een uitgelezen kans om te leren beter om te gaan met digitale fotografie. Om aan de workshop digitale fotografie mee te kunnen doen is het beslist noodzakelijk dat de cursist beschikt over een eigen digitale fotocamera. Zonder camera heeft het geen nut in te schrijven, omdat tijdens de lessen ook gefotografeerd zal worden en de gemaakte beelden besproken (en zo nodig verbeterd) kunnen worden. Het is handig wanneer u zelf beschikt over een laptop en deze mee neemt.

De prijs per persoon?
• 8-Daagse zeilcruise € 350,-
• Retourvlucht Amsterdam – Bodrum € 340,-
• Luchthavenbelasting incl. brandstoftoeslag € 80,-
• Ontbijt, lunch, 5 diners en alle drankjes aan boord per week € 269,-
• Reserveringskosten € 15,-
• Toeslag fotografie € 150,- per persoon
• Huur servicepakket (4 handdoeken + 2 badlakens) € 21,-, optioneel
• Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
• Visumkosten € 10,- per persoon ter plaatse te betalen
• Exclusief eventuele excursies ca. € 30,-.
• Totaal ca. € 1265,-

Vertrekdatum:
13 mei 2006

Minimum aantal deelnemers: 8

Dit programma (en prijs) is onder voorbehoud van beschikbaarheid, tussentijdse wijzigingen, weersomstandigheden en de wensen van de passagiers.

Voor meer informatie: 033-4220055 of
neem een kijkje op de website: http://www.tussockcruising.com



En zo zal het er soms uitzien, sfeervol in een baai tijdens zonsondergang

Nikon D 200

Begin november kondigde Nikon aan dat een nieuwe digitale spiegelreflex zou verschijnen, de D 200. Tijdens de Apple Aperture show in Amsterdam op 1 december j.l. had ik de camera even kunnen proberen. Heel kort, want het was bijzonder druk.
Vandaag heb ik de eerste opnames gemaakt met deze bijzonder mooie, degelijke en snelle camera.
Wat opvalt in positieve zin: het grote display aan de achterkant, de snelle opslag van Raw en TIFF files, de compleet Nederlandse instellingsmenus en het bedieningsgemak van de camera.
Wat opvalt in negatieve zin: de in hoge ISO waarde opgenomen beelden hebben vanaf 400 ISO duidelijk last van ruis, valt bij 400 ISO nog mee, maar bij 800 en 1600 ISO vind ik het onacceptabel. Het is natuurlijk altijd makkelijk als je tijdens het fotograferen de ISO waarde kunt opkrikken zodat je langer door kunt gaan met minder licht, maar je moet niet uit het oog verliezen dat hierdoor ernstig hinderlijke ruis ontstaat.
Waar ik door teleurgesteld ben is het feit dat ik in het nieuwe RAW programma van Apple, Aperture, de gemaakte RAW (Nikon NEF) bestanden niet kan inlezen. De camera is nog niet compatibel. Ik krijg wel de thumbs te zien, maar bij import geeft Aperture de volgende foutmelding: 'Unsupported Image Format'.
Toch vind ik de camera een plaatje, ik hoop dat Apple heel gauw met een update voor Aperture komt met de ondersteuning van de D 200.