donderdag, september 01, 2005

Firmware-update

Firmware is een klein softwareprogramma dat de functies en werking regelt van producten die worden aangestuurd door een microprocessor, zoals een digitale camera of computer. De firmware wordt opgeslagen in de geheugenchip van het product. De meeste digitale produkten zijn zo ontworpen dat de gebruiker een update van de firmware zelf bij de fabrikant/leverancier kan uitvoeren. Er wordt bijvoorbeeld nieuwe firmware uitgebracht om compatibiliteitsproblemen met andere randapparaten op te lossen (voor bijv. een printer als er een update van het besturingssysteem heeft plaatsgevonden) of om nieuwe productfuncties toe te voegen, nadat nieuwe of verbeterde modellen zijn uitgebracht.

Firmware-updates worden vaak door de fabrikant/importeur beschikbaar gesteld als downloads via hun sites.
Als u een firmware-update uitvoert, is het belangrijk dat u de installatie instructies van de leverancier zorgvuldig opvolgt.  
Als de update namelijk niet volgens deze instructies wordt uitgevoerd, wordt de firmware mogelijk niet correct bijgewerkt. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat het product helemaal niet meer werkt. 
Firmware-updates worden in de regel door de gebruiker op eigen risico uitgevoerd. Zorg er dus voor dat u van te voren een back-up van alle bestanden op bijvoorbeeld de computer of camera gemaakt hebt.
Om te weten te komen of er nieuwe firmware beschikbaar is voor je eigen produkt, zul je dus regelmatig de site van de fabrikant/importeur moeten raadplegen.

Ruis in digitale fotografie

Een foto gemaakt met een sluitertijd van bijvoorbeeld 8 à 10 seconden (bijv. avondopnames) geeft vaak ruis in de opname. Het effect van de ruis in de opname is zichtbaar als JPEG-artefacten (kleine kleurige stipjes, die bij vertoning van de foto op 100% zichtbaar zijn). In de analoge fotografie werd dit de korrel van de film genoemd. Hoe gevoeliger de film, hoe meer korrel je te zien kreeg bij een vergroting.

Om dit verschijnsel te kunnen oplossen in digitale fotografie, kun je het filter "stof en krassen" van Adobe Photoshop™ gebruiken om het effect van de ruis in de foto te verkleinen. Je vindt dit filter onder "filters" - "ruis" - "stof en krassen". Stel niet een te grote straal in en probeer eerst een drempelwaarde van 2 of 3 niveaus. Hogere waardes levert een geheel onscherpe foto op. Probeer zelf met de getallen uit wat voor je eigen situatie de beste oplossing is.