zaterdag, oktober 22, 2005

beeldbestanden uit de camera

Wat gebeurt er met een opgenomen beeld in de diverse standen in de camera. Om tot een zo optimaal mogelijk beeld te komen dat tot een formaat van A4 moet kunnen worden geprint, zal de camera in de hoogst mogelijke resolutie moeten opnemen. Afhankelijk van het type camera kun je in het instellingen menu van de camera aangeven of je een JPG of TIFF bestand wilt en of het large, medium of small moet worden opgeslagen. Op een zgn. JPG of JPEG bestand wordt al in de camera compressie toegepast. Een TIFF bestand is compressieloos en blijft dus groot.
Een groot bestand:

mossel_groot.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.

uitsnede uit groot bestand:

groot_uitsnede.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Ik zou altijd in de hoogst mogelijke stand opnemen. Je kunt wel een bestand verkleinen in een beeldbewerkingsprogramma, maar nooit meer vergroten. Er moeten dan pixels bij verzonnen worden en dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit.
Opname in lagere stand:

mossel_midden.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Uitsnede in lagere stand:

midden_uitsnede.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Een opname in de laagste stand:

mossel_klein.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


En ook hier weer een uitsnede uit het laagste bestand:

klein_uitsnede.jpg
Originally uploaded by jimsdigicursus.


Een nadeel is dat je erg veel geheugenruimte nodig hebt om je bestanden te bewaren. Gelukkig zijn de prijzen van de opslagkaartjes flink gedaald. Je kunt je bestanden natuurlijk ook zo snel mogelijk op je computer zetten en het opslagkaartje dan weer leegmaken en weer opnieuw gebruiken.

1 Comments:

At 6:23 a.m., Anonymous Anoniem said...

Hi: I was looking for information on Epson inkjet cartridges and can upon your site. I'm working on a site about replacement inkjet cartridges and looking for any good facts that I might be able to incorporate into my site to really provide an in-depth information source. After reading your Blog, I found it interesting, but, it wasn't what I was looking for. Well I'm off again in search for good info.

 

Een reactie posten

<< Home